Η λεβάντα είναι ένα φρυγανώδες και πολύκλαδο φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γένος λεβάντα (Lavandula) περιλαμβάνει περίπου 32 είδη και απαντάται στις Κανάριες νήσους, στα νησιά Κέιπ Βέρντε και Μαδέρα, σε όλες τις παραμεσογειακές περιοχές, στη βόρεια Αφρική, στη Νοτιοδυτική Ασία, στην Αραβική χερσόνησο αλλά και στην Ινδία. Μερικά είδη λεβάντας καλλιεργούνταν ευρέως από τα αρχαία χρόνια ακόμα. Ήταν συνηθισμένα φυτά στους κήπους των σπιτιών, με αναφορές σε πολλούς μύθους και στην λαογραφία.

Η λατινική ονομασία Lavandula προέρχεται από την αρχαία χρήση του φυτού που ήταν να αρωματίζει το νερό για το μπάνιο και παράγεται από την λατινική λέξη lavare που σημαίνει “για να πλυθεί”. Η λεβάντα χρησιμοποιείται και στην μαγειρική σαν μπαχαρικό ή καρύκευμα σε πιάτα ζυμαρικών, σε σαλάτες, σε σάλτσες και σε επιδόρπια. Τα μπουμπούκια και τα πράσινα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλαρωτικού αφεψήματος. Διαδεδομένη είναι η χρήση της λεβάντας και σας εντομοαπωθητικό. Μια μικρή δέσμη από φύλλα και λουλούδια λεβάντας μέσα στην ντουλάπα προστατεύει τα ρούχα από τον σκόρο.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας προέρχεται κυρίως από δύο είδη της, την Lavandula Intermedia και την Lavandula Angustifolia, χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιία αλλά και την αρωματοθεραπεία, καθώς έχει αντισηπτικές και αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.